Dawai kokot

Maafkan aku…

Kehadiran kau amat berharga,
Ketiadaan kau boleh menyebabkan orang meroyan.
Ada yang mengikat rakan kau,
Ada yang meninggalkan rakan kau diatas meja.
Yang pasti, kau akan meninggalkan rakan kau dan bertemu rakan baru.

Kau menjalankan tugas dengan sempurna,
Adakalanya, sampai bertahun kau berkepit dengan rakan baru,
Adakalanya, tak sampai sehari ko berkepit dengan rakan baru.
Bila tidak berguna, rakan baru kau meninggalkan kau.

Apakah nasib kau selepas ini apabila tiada rakan?

Lèse majesté

“Saya warga Malaysia yang dilahirkan di Kedah. Malaysia adalah rumah saya dan tempat saya menumpahkan taat setia. Jika saya dituduh menderhaka atas apa yang saya katakan, biarlah,”

Jebat juga pernah dikatakan penderhaka.

 

Nasib vs Teknik

Ramai yang mengkritik gol Faiz Subri. Bagi aku, ini bukan nasib (luck). Ini disebabkan oleh teknik dia menendang bola dengan hebat.

Cuma korang bayangkan…

Andai aku yang menendangnya dengan andaian nasib aku baik macam Faiz Subri. Rasa-rasa korang gol tak? paling last aku main bola masa form 4, posisi aku masa tu sebagai pertahanan. Keje aku, sepak tonjol ke kawasan lawan. Tapi, aku sepak tonjol, asyik terkeluar padang. Dan ada kalanya, ke gol sendiri. Sampai kena marah ngan kapten pasukan, dan diminta keluar padang. Aku pasrah.

Selamat Tinggal dan Terima Kasih

Pada zaman kanak-kanak ku….

Kalau nak tengok movie terbaru kena sewa kat kedai dengan syarat ada yuran keahlian. Keadaan kedai yang ditampal dengan poster kartun/movie terkini. Kalau cerita hangat, siap suruh uncle tu booked sebab ada orang lain dah sewa. Nak tengok Ultraman, susah sangat. Kena tunggu turn. Kadang kala, bila dah dapat kartun yang nak disewakan tu, benda tu pulak berkulat. Tak boleh tengok. Sedih, kecewa…

Pada zaman anak-anak ku….

Dah tak susah. Korang tak yah susah payah pergi kedai untuk sewa. Korang tak perlu menunggu giliran untuk menonton kartun kesayangan korang. Sungguh beza zaman korang ngan zaman den. Hari ini rasa nak tengok Ultraman, dan hari esok nak tengok Upin Ipin. Tak sesusah abah korang nie dulu-dulu. Zaman korang, hanya perlu bukak Youtube jek. Semua ada, dari Ultraman sampai la ke Didi and Friends.

Tapi tu semua tinggal kenangan. Kenangan yang mengajar kita betapa cepatnya teknologi berubah dari masa ke semasa. Teknologi yang semakin hari semakin mudah dan amat mudah didapati. Dan sesekali, aku merasakan teknologi ini melalaikan.

30 tahun telah berlalu, aku tak ingat bila last aku menggunakan ia. Kenangan bersama memang sukar aku lupakan, sebab pada masa tu aku mengenali teknologi yang bernama Video Home System (VHS).  Selamat Tinggal dan Terima Kasih VHS kerana menghiburkan zaman kanak-kanak den.

vhs-tapes_gcnslf (1)

Sumber:

Pengeluaran Pita VHS Akhirnya Dihentikan Hujung Bulan Ini

Tiada jiwa

Jangan belajar sekadar mahu lulus periksa sahaja, sekarang ramai orang cerdik tapi TIDAK pandai, apa guna ijazah panjang berjela tapi jika jiwa TIADA.

Jangan jadi macam pokok pisang, jantung ada hati TIADA

jantungpisang

Sudah Ku Tahu

Pertama sekali tatkala mendengar lagu ini, aku ingat ini lagu zaman 80-an. Melodi dia dah macam kumpulan AXL, Spring dan lain-lain.

Bila tengok nama kumpulan, aku rasa ini kumpulan zaman sekarang.

Agaknya orang sekarang dah mula mendengar lagu-lagu kategori remaja purba nie kot.

Seringkali aku menduga
seringkali ini terjadi
segala rahsia sudah ku tahu
rupanya aku tak dicintai

Untuk apa kau buat ku begini
segala apa yang telah ku lakukan
Airmataku mengalir dipipi
segala yang ku korbankan tuk dirimu

Mengapa masih lagiku
bediriku menunggu cintamu
mengapa masih adamu
menyakiti di siang malamku
aku terima cintaku dipersiakan wooo !!!

C/O Sayang !!
aku kau lupa
aku kau luka
tanpa kau sedar
Sayang !!
selamat tinggal
akukan pergi
buat selamanya
Aku pasti kau bahagia tanpaku SELAMANYA …

Small changes

13178516_10209440977125978_9081069539206401707_n

 

Masa cuci tank vape aku pagi tadi, dengan tidak sengaja terjatuh skru tank tu. Mengelabah aku, nak carik. Puas menonggeng. Kalau Kak Tie masuk bilik aku, pasti dia akan terkejut sebab kesungguhan aku mencari skru tu. Pakai torch light nak carik. Tak cukup dengan torch light, aku meraba-raba lantai opis. Dengan harapan boleh jumpa skru sebesar nie.

Habis la, tak ada nicotine aku hari nie. Ini semua boleh mempengaruhi mood seharian aku kerana bekalan nikotine yang terputus jika kehilangan skru sekecil ini.

Betullah omputih cakap, “small changes can make a big difference”. Aku akur.