Welcome to dobot.com.my

facebook Twitter

Selamat Tinggal dan Terima Kasih

Pada zaman kanak-kanak ku.... Kalau nak tengok movie terbaru kena sewa kat kedai dengan syarat ada yuran keahlian. Keadaan kedai yang ditampal dengan poster kartun/movie terkini. Kalau cerita hangat, siap suruh uncle tu booked sebab ada orang lain dah sewa. Nak tengok Ultraman, susah sangat. Kena tunggu turn. Kadang kala,…

Tiada jiwa

Jangan belajar sekadar mahu lulus periksa sahaja, sekarang ramai orang cerdik tapi TIDAK pandai, apa guna ijazah panjang berjela tapi jika jiwa TIADA. Jangan jadi macam pokok pisang, jantung ada hati TIADA

Sudah Ku Tahu

Pertama sekali tatkala mendengar lagu ini, aku ingat ini lagu zaman 80-an. Melodi dia dah macam kumpulan AXL, Spring dan lain-lain. Bila tengok nama kumpulan, aku rasa ini kumpulan zaman sekarang. Agaknya orang sekarang dah mula mendengar lagu-lagu kategori remaja purba nie kot. https://youtu.be/PhGCxbfNNj8 Seringkali aku menduga seringkali ini terjadi…

Small changes

  Masa cuci tank vape aku pagi tadi, dengan tidak sengaja terjatuh skru tank tu. Mengelabah aku, nak carik. Puas menonggeng. Kalau Kak Tie masuk bilik aku, pasti dia akan terkejut sebab kesungguhan aku mencari skru tu. Pakai torch light nak carik. Tak cukup dengan torch light, aku meraba-raba lantai…

Ekau memang hebat jang

Suatu petang dalam perjalanan pulang ke Seremban.... Dari belakang aku nampak seorang rider motor berkuasa tinggi, mencilok ke kiri dan kanan. Memotong setiap kereta di hadapannya. Ekau memang hebat jang... Tatkala jentera berkuasa itu memotong, rupanya dia bawak awek. Kecil jek badannya. Memeluk rapi. Si lelaki lengkap berpakaian keselamatan, boot…

Ini ku tagih

Agak lama aku tak update blog, mungkin selama aku tak membeli rokok. Akhirnya aku berjaya tidak membeli rokok. Aku hampir terlupa, berapakah harga rokok di pasaran sekarang. Dulu, memang aku peminat tegar pada rokok. Kini, baru aku sedar bukan rokok yang aku tagihkan tapi nikotin yang ditagihkan. Entri pertama aku…

16 Productivity Hacks For Leaders

Productivity is a skill you have to develop over time, especially for self-made leaders. When you are in charge of running a business, time is your most valued asset. And the one that slips through your fingers the most. By using the following 16 productivity hacks you will learn how to…

Mendongar tu payah

Seekor Kerbau yang BAIK mati hanya kerana gara-gara sebuah kata-kata... Sepulang dari sawah, Kerbau terus terbaring di kandang dengan wajah penat dan nafas yang berat. Kerbau berkata pada Anjing yang kebetulan datang : "kawan, saya sangat penat.... besok nak rehat sehari suntuk..." Anjing bejumpa Kucing di sudut tembok : "Tadi…
1 2 3 31