K6MRC

Agak teruja aku bila mana mendengar kehadiran kapal hospital terbesar mendarat di perairan tanah air semalam. Kapal ini mempunyai callsign radio amatur sendiri. Kenapa ada callsign? Ish, kapal askar nie. Mana boleh kita berhubung dengan dia? Maklumat askar kan sulit.

Kapal USNC Mercy sedang berlabuh di Pulau Indah. K6MRC merupakan callsign amatur kapal tersebut.

Ramai kengkawan tanya, apa bestnya radio amatur nie? Pengiat amatur boleh berkomunikasi dengan kapal ini. Bukan senang nak berkomunikasi dengan kapal askar ini. Buleh ke kito whatapps kapal nie? Jadi, kebanyakkan pengiat amatur boleh menghulurkan bantuan komunikasi di tempat bencana kepada kapal ini.

Bila cerita komunikasi, pastinya orang ingat dok cakap-cakap (dikenali QSO dalam dunia radio amatur) . Whatapss tak pun cakap-cakap kan? Jadi, sama la macam radio amatur, ada yang tak cakap-cakap jugak. Antaranya kod morse, aprs dan lain -lain lagi.

Alhamdulillah, semalam anttena aku berjaya menerima signal daripada kapal hospital dari US nie di Pelabuhan Klang, terus ke Putrajaya.

Jadi kepada sahabat-sahabat yang tak tahu radio amatur tu apa, cuba la tengok-tengok. Bukan hanya cakap-cakap di radio sahaja keseronokannya. Kepada rakan-rakan radio amatur, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RADIO AMATUR SEDUNIA pada hari ini.

Bacaan lanjut mengenai kapal ini.

73, 9W2DFL

Lastik

Anak aku tak kenal lastik, apatah lagi senapang kayu berbuahkan biji getah atau biji pokok ru.

Zaman aku dan abang aku dulu ini lah permainan menghiburkan.

Hari nie ajar dia main lastik dalam semak.

“Panas la babah, Helmi masuk dalam dulu ek”

“Erkkk….”

Aku keseorangan di dalam semak. Nampaknya skill zaman muda semakin berkurang.

#generasimuda
#9W2DFL
#hobiorangtua

Pesan

Sepasang suami isteri sedang melihat phone masing. Si suami memain lagu ini dalam phone dia.

Suami : Maa, sedap lagu nie. Jiwang abis.

Isteri : Haa dah kenapa? Dah tua-tua dengar lagu jiwang? (dalam mode cuba mengesan perubahan si suami)

Suami : Tak ada la, irama dia best.

Perbualan terhenti, sambil si lelaki mendengar dengan penuh teliti liriknya.

Suami : Maaa, lagu orang nak mati la nie.

Isteri : Haaa, sedar pun. Ingatkan tak sedar diri.

Suami : Erkkkk….

(bukan kisah sebenar)

Privasi kita

Kengkadang agak pelik, aku tak bagi tau sesiapa aku sakit belakang/tengkuk. Sebab aku rasa biasa jek sakit sakit tengkuk nie. Yang tahu, hanya bini aku sebab dia jadi mangsa suruh kena urut. Selain bini aku, pakcik google jek tahu sebab aku kengkadang search pasal sakit tengkuk.

Alih-alih, hari nie dalam feed Facebook aku keluar pulak iklan sakit belakang yang lokasi berhampiran aku. Terkejut gak, confuse tak sangat. Tujuan aku tulis nie bukan nak cerita pasal sakit belakang aku. Kalau aku cerita kang, korang kata aku mengada-ngada lak. Ngada kat bini jek la boleh.

Dapat aku simpulkan, hak privacy kita kalau guna smart phone dah TAK WUJUD. Macamana phone aku tahu apa aku search ?? Lepas tu, siap iklan kat facebook. Adakah data kita dikongsi sesalam google dan facebook? Mmm… Siapa tahukan? Ini contoh skit jek, banyak lagi privacy invader yang wujud.

Nota kaki : sehingga hari ini, iklan ubat kuat untuk lelaki tak pernah keluar kat feed aku.

Doubt

They will always doubt about you.
You realise that not everybody has the best morals or heart.
Sometimes the very people you look up to, let you down.
Sometimes you just need to distance yourself to see things more clearly.
When you are about to give up, think of that one reason why you wanted to start.

SpaceX

Location History

Dunia semakin hari semakin canggih. Tak pernah aku terfikir akan kecanggihan teknologi. Masa aku kecik dulu, aku membayangkan akan ada kereta terbang di udara, droid akan menemani manusia, manusia mampu duduk di bulan. Ini teknologi yang aku bayangkan. Sehingga kini, masih belum berlaku.

Tapi, bagaimana lokasi seseorang boleh dikesan dan ke mana kita pergi, aku tak pernah membayangkan ia akan wujud. Namun kini, teknologi ini sudah wujud. Tahukah anda, secara default Google akan enabled fungsi Location History di dalam phone android korang. Jadi, data-data ini akan disimpan oleh mereka. Kita tak sedar, dalam diam privacy kita dah tak wujud.

Smartphone dah menjadi kemestian dalam kehidupan kita. Telefon menjadi semakin pintar, adakah kita sepintar telefon? Mmmm……