Solat

Jumpa di Whatapps kawan kopipes. Menarik ayat-ayat nya. 

1. Org yg tak solat akn banyak masalah, tidak tenang, cpt marah susah nk terima kenyataan dn selalu nmpk salah orang lain.

    – USTAZ AZHAR IDRUS..
2. Walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun, bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB tunaikannya.

          – Ustaz Kazim Elias..
3. Tidak solat punca utama penceraian dalam rumahtangga? “Jaga solat…Insyallah bahagia…”

      – Ustaz Don Daniyal..
4. Selalulah Solat berjemaah walau payah macam mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat menampung pahala berlipat ganda.

     – Datuk Ismail Kamus..
5.Kalau kita sakit jgn takut utk solat , at least kalau mati , mati dalam solat

    – ustaz haslin baharin..
6. Selepas solat jangan tergesa-gesa bangun, baca Subhanallah 33, Alhamdulillah 33, Allahuakbar 33, doa kemudian baru bangun”

     – Al-Habib Ali Zainal..
7. Kalau orang yang solat pun belum tentu masuk Syurga, apatah lagi orang yang meninggalkannya.

     -TG Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki..
8. Jagalah solat anda. Kerana solat itu adalah hubungan antara Allah dengan hambaNya”

    – Sheikh Abdullah Jahaf…
9. Menjaga solat boleh membersihkan dalaman kita. Puasa juga boleh membersihkan jiwa seseorang.

     -Ustaz Dasuki Rani..
10. Jgn cakap:”Pergi solat.Kalau tak,masuk api neraka!”Tapi cakap:”Jom solat,Nanti kita masuk SYURGA ALLAH sama2 ya.InsyaAllah

        – TG Harun Din”..
11. Kalau dalam solat tak dapat ingat Allah, mana mungkin luar solat mampu ingat Allah.

      -Ustaz Pahrol…
 Rasulullah bersabda,

 Barang siapa menyampaikan  satu ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia) dia akan tetap memperoleh pahala.

When all else fails

Rata-rata wall fesbuk hari ini dok cerita pasal Celcom tak boleh buat call out and in. Selalunya, masalah data. Tapi ini hari, voicecall tak boleh.

Baru skit jek Celcom buat hal, ramai dok kutuk Celcom, meroyan kat fesbuk dan lelain lagik. Cuba bayangan, andai satu hari nanti semua servis telekomunikasi tak berfungsi. Macam mana kita hendak berhubung?

Bayangkan…..

#amateurradio
#hobiorangtua
#orangmudamainwechat

Ini dipanggil lanun

Zaman sekarang, semakin canggih teknologi. Dulu virus-virus sekadar merosakkan pc jek. Sekarang, virus dah pandai pow duit.

Hati-hati sahabatku kalau menerima link yang mencurigakan. Jangan ditekan link tu terutama link daripada BANK. Bank tidak akan memberikan korang apa-apa link kepada kita melalui email. Itu janji pihak bank kepada kita.

Akhir sekali, sekalu backup data. Maksud backup tu, korang beli external hard disk. Lepas tu backup dalam tu. Jangan backup dalam forder yang sama dalam PC. Tak guna gak. Amalkan setiap bulan, backup data. Kalau kaya, beli auto back punya hard disk.

Ok la, sama-sama kita doakan tak terkena virus nie. Bukan apa, korang bayangkan gambar yang korang tangkap. Nak print, malas. tetiba semua gambar korang nikah, gambar anak, gambar awek-awek semua tu hilang. Mana mau carik balik?

Ini la kehebatan virus generasi TN50.

Bila tiada

Teknologi dikatakannya memudahkan urusan seharian.

Ada kalanya, teknologi menyusahkan.

Hari ini, tak ada internet kat opis. Segala file/dokumen aku letak kat ruangan awan (cloud storage). Inilah kelemahan teknologi. Kita terlalu bergantung kepadanya.

Hari ini boss tiada di ofis, internet tiada di ofis. Adakah aku juga akan tiada di ofis? Mmm… Nasib baik ada file backup dekat thumbdrive. Jadi, niat untuk mentiadakan diri terbatal.

Nota kaki fungus : boss besar baru call, jangan menghilang. Dia macam tau tau jek niat dihatiku. Kemon boss, saya bukan generasi TN50.

Keadaan aku kat opis hari ini.

Dawai kokot

Maafkan aku…

Kehadiran kau amat berharga,
Ketiadaan kau boleh menyebabkan orang meroyan.
Ada yang mengikat rakan kau,
Ada yang meninggalkan rakan kau diatas meja.
Yang pasti, kau akan meninggalkan rakan kau dan bertemu rakan baru.

Kau menjalankan tugas dengan sempurna,
Adakalanya, sampai bertahun kau berkepit dengan rakan baru,
Adakalanya, tak sampai sehari ko berkepit dengan rakan baru.
Bila tidak berguna, rakan baru kau meninggalkan kau.

Apakah nasib kau selepas ini apabila tiada rakan?