Walkie Talkie

Suatu ketika dahulu, zaman di mana aku tidak mengenali apakah itu walkie talkie. Zaman yang pada aku dengan menekan button dan terus bercakap di corong mic walkie talkie. Bila hendak membeli walkie talkie untuk kegunaan event, aku akan tanya. “Tauke, berapa jauh ini walkie talkie boleh pergi?”.  Dengan yakin, tauke itu menjawab, “Haa, manyak jauh. 10km boleh pergi”. Aku dengan yakin pun menggunakannya, bila guna. Nak borak 2km dengan member pun susah. Ishh, kena kencing aku.

Tahukah anda, walkie talkie dipanggil HANDY TALKIE oleh pengendali radio amatur.

Bedasarkan pengalaman terdahulu aku, aku amat yakin walkie talkie tak boleh borak jauh-jauh. 

KINI

Pada hari ini, aku rasa tauke yang jual walkie talkie kat aku dulu-dulu tu tak tipu. Hari ini aku mengalami sendiri walkie talkie macam ini berupaya untuk hantar frekuensi pada jarak 9000km!!!

Merujuk pada data di atas, aku dapat menghantar frekuensi radio pada International Space Station pada jarak 9030km. 

#9w2dfl
#hobiorangtua
#amatuerradio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *